Tauolta palaa sama, mutta eri työntekijä

Tämä tiedetään: perhevapaan tai muun pitkän tauon jälkeen töihin palaava puhkuu motivaatiota ja solahtaa tutulle työpaikalle kuin kala veteen – vai kuinka? Miksi töihin paluuseen tarvitaan oma, erillinen ohjelmansa?

Kysyimme tätä Fambitionin ensimmäisen töihinpaluuohjelman osallistujilta. Kolme ohjelman pioneeria eli

kertoivat meille, mitä tuolloinen MiB Akatemia – nykyinen FAM Back – heille antoi. Uskallamme sanoa, että kaikille kuuluu työrintamalla hyvää, joten voimmekin mennä suoraan asiaan:

Hei pitkästä aikaa! Vuosi on kulunut – miten koet hyötyneesi töihinpaluuohjelmasta?

Elisa Rönkä, Siemens: Minulla koko urani täyskäännös alkoi töihinpaluuohjelman myötä kirkastuneista vahvuuksistani. Ne kannustivat kokeilemaan jotain ihan uutta töissä. Toistaiseksi tämä tuntuu yhdeltä elämäni parhaista päätöksistä.

Susanna Waittinen, Konecranes: Jäin äitiysvapaalle tilanteessa, jossa tiimini ja toimenkuvani olivat suuressa muutoksessa. Ohjelman ansiosta osaamiseni, vahvuuteni ja heikkouteni kirkastuivat, joten paluun koittaessa osasin kertoa, mitä ne ovat ja millaisen työnkuvan haluaisin. Lopulta sainkin sellaisen työn, joka sopii juuri minulle.

“FAM Back on hyödyllinen kenelle tahansa perhevapailta palaaville, myös miehille, jotka ovat olleet pidempään pois”. –Susanna, Konecranes

Sanna Lybäck, Fujitsu>Nebula: Minä sain omien toiveideni mukaisesti mahdollisuuden olla osa työyhteisöä jo ennen paluutani hoitovapaalta. Kävin muun muassa kehityskeskustelun esimieheni kanssa uratavoitteistani ja osallistuin käynnistyspalavereihin jo hoitovapaan aikana. Töihin paluu sujuikin hyvin mutkattomasti.

Hienoa, kiva kuulla! Entä mitä työnantajasi mielestäsi sai töihinpaluuohjelmasta?

Susanna / Konecranes: Perhevapailla olevilla on aikaa miettiä uraa ja pohtia suunnanmuutosta – niin minullakin! Jos työnantaja tekee työpaikasta houkuttelevan, se vähentää työntekijän halukkuutta hakeutua uuteen työpaikkaan. Kun sain juuri oikeita tehtäviä, joista nautin, työnantajani sai minusta motivoituneemman työntekijän. Tästä seurasi tehokkuutta ja hyötyjä kaikille.

Sanna / Fujitsu>Nebula: Työntekijä ei palaa samanlaisena takaisin perhevapaalta, joten on tärkeä kirkastaa tavoitteet sekä kehityspotentiaali – ja pitää kehityskeskustelu mahdollisuuksien mukaan jo ennen töihin paluuta tai ainakin heti paluun jälkeen. Näin osaamispotentiaali saadaan paremmin hyödynnettyä ja uramahdollisuudet tunnistettua.

Elisa / Siemens: Minulla oma intohimo työn tekemiseen ja työn ja vapaa-ajan hämärtyminen – positiivisessa mielessä – ovat tehneet minusta ikään kuin yrittäjän omassa työssäni. Siitä hyötyy myös työnantaja.

“Jos jokainen työntekijä saataisiin näin ohjattua vahvuuksiensa mukaiseen työtehtävään, ei mitään kiky-sopimuksia tarvittaisi.” –Elisa, Siemens

Mielestäni vahvuuksien kautta johtamisella ei voi koskaan tulla muita kuin hyviä lopputuloksia. Yritys saa sitoutuneen energiapakkauksen ja onnellisen työntekijän, joka varmasti maksaa motivaatiollaan investoinnin takaisin moninkertaisesti.

Kiitos Susanna, Sanna ja Elisa! Kertokaahan eteenpäin, että seuraava FAM Back alkaa pian.

Pilottiin osallistuneet äidit haastatteli Fambitionin markkinointistrategi Laura Rönnholm.

Kuva: Tapasimme helmikuussa lounaalla valovoimaiset FAM Back -pioneerit Elisa Röngän (vas.), Sanna Semin Andritzilta ja Sanna Lybäckin. Jutussa haastateltu Susanna Waittinen ehti muuttaa ulkomaille eikä päässyt tapaamiseen.