Miten miehet sen tekevät: työ ja perhe

Yksi kysymys on kutkuttanut mieltämme jo pidemmän aikaa: miten tutut keskustelut uran ja perhe-elämän yhteensovittamisesta muuttuvat, kun miehet saavat puheenvuoron?

Me onnelliset saimme sinnikkäästi pyytäen kokoon ryhmän miehiä keskustelemaan aiheesta kanssamme, kun järjestimme Samat vai erilaiset tarpeet -työpajan eräänä keväisenä päivänä.

Yksinkertaistettuna miesten näkökulmat keskustelussa liittyivät työn johtamiseen. Työpajan osallistujilla riitti asiaa erityisesti kolmesta teemasta:

  • asenteet
  • työn organisoiminen ja
  • työelämän joustot.

Miehet miettivät, miten paremmalla johtamisella ja työn organisoimisella voi luoda toimintaympäristön, jossa perheen ja uran yhteensovittaminen sekä perhevapaiden pitäminen on koko työyhteisön kannalta toimivampaa.

Toisaalta työntekijän oman itsensä johtaminen nähtiin tärkeänä. Työnantajalta odotetaan siihen käytännön tukea ja työkaluja.

Työpajassa todettiin, että luottamuksen ilmapiiri mahdollistaa luontevan keskustelun myös perhevapaatoiveista.

On hyvä huomata, että työpajaan osallistuivat edelläkävijät, joille asia on tärkeä. He haluavat vaikuttaa yhteiskunnallisesti omalla esimerkillään ja osallistumisellaan. He eivät siis olleet keskimääräisiä isiä mielipiteineen, vaan valikoitunut joukko.

Työpajan miesten mielestä esimiesten esimerkki ja asenteet ovat ratkaisevia, kun luodaan työpaikan avointa ja luottamuksellista ilmapiiriä. Luottamuksen ilmapiiri mahdollistaa luontevan keskustelun myös perhevapaatoiveista.

Uskaltaisimmeko yksinkertaistaa tämän kokemuksen perusteella näin: kun puhutaan työn ja perheen yhdistämisestä,

  • naiset jakavat mieluusti omia kokemuksiaan ja arvostavat vertaistukea, siinä missä
  • miehet kiinnittävät huomiota esimerkiksi työn järjestelyihin ja johtamiseen.

Toki myös työpajamme miehet kokivat henkilökohtaiset valinnat merkityksellisinä. He esimerkiksi kyseenalaistivat, miten järkevää on oman elämän ja perhevapaa-asian äärimmäinen taloudellinen optimointi. Miehet olivat sitä mieltä, että oman lapsen kanssa vietetty aika on perusoikeus eikä sitä voi rahassa mitata – saati kannata kovin halvalla myydä.

Kirjoittajat Laura Hannola ja Riina Salmivalli ovat nyt entistä vakuuttuneempia siitä, että parhaat käytännöt työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen sekä perhevapaauudistukseen luodaan molempien sukupuolten mielipiteitä ja kokemuksia kunnioittaen.

Työpaja oli osa Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön rahoittamaa FAM Akatemia-hankkeen tapahtumasarjaa.