Miehet, kertokaa meille!

Päivän ajatus: voisiko yhteiskunnallista muutosta ja perhevapaista käytävää keskustelua vauhdittaa ottamalla miesten näkökulma vahvemmin huomioon?

Uppouduin jälleen Aamu-TV:n tämän päivän uutisoinnin “Miksi isät eivät käytä enemmän perhevapaita?” jälkeen selailemaan eri kannanottoja ja tutkimustuloksia perhevapaiden epätasaisesta jakautumisesta. Viime aikojen  julkisen keskustelun perusteella kyseessä on yhteiskunnallinen ja rakenteellinen ongelma, mutta vähintään yhtä yleinen argumentti perhevapaiden tasaisemmalle jakautumiselle on naisten ura- ja palkkakehitys. Usein keskustelujoukon muodostaa all female -panel. Perhevapaiden jakautumista koskevassa keskustelussa mainitaan vasta myöhemmin, jotenkin sivulausemaisesti, että isät kyllä haluaisivat pitää perhevapaita, mutta eivät pysty erinäisistä syistä. Yksi näistä perusteista on työnantajan ja työyhteisön negatiivinen suhtautuminen perhevapaisiin.

Suhtautuminen miesten pitkiin perhevapaisiin näyttäytyy vielä hyvin polarisoituneena: joko saat kantaa edelläkävijän kultareunattua viittaa tai työyhteisössä petturin leiman vaatiessasi erityiskohtelua perhesyihin vedoten.

Perhevapaan käyttö ei kuitenkaan ole eityiskohtelua eikä erityiskohtelun arvoista sankarityötä. Se on aivan tavallista arkea ja elämää, ja työpaikan luonteva suhtautuminen perhevapaisiin sekä työn ja perheen sujuvan yhteensovittamisen mahdollistavat käytännöt poistavat perhevapaisiin liittyviä turhia ennakkoluuloja ja epäselvyyksiä.

Mutta niin kauan kun perhevapaiden epätasaista jakautumista pidetään ensisijaisesti yhteiskunnallisena ja toiseksi naisten uraongelmana, mietin että muuttuisiko maailma nopeammin, jos keskustelua perhevapaauudistuksesta käytäisiin isävetoisemmin?

Me Fambitionissa kehitämme ratkaisuja uran ja perheen yhteensovittamisen tukemiseksi työpaikoilla. Maaliskuussa kehittämistyömme keskiössä ovat isien tarpeet uran ja perheen yhteensovittamiseen liittyen, ja järjestämme ti 28.3. Samat vai erilaiset tarpeet -työpajan miehille, joille aihe on ajankohtainen. Vielä ehtii ilmoittautua mukaan (torstaihin 23.3. saakka)!

Kirjoittaja: Riina SalmivalliFambitionin tiiminvetäjä ja tuotevastaava

EDIT: Työpaja meni jo, mutta miehet: kertokaa meille silti! Miksi miehet eivät pysty pitämään pitkiä perhevapaita? Kannatko edelläkävijän kultareunattua viittaa vai saitko tuntea itsesi petturiksi? Jatketaan keskustelua vaikka somessa:

Fambition on Twitterissä, Facebookissa ja LinkedInissä.