Maksaako perheystävällisyyteen sijoitettu pääoma itsensä takaisin?

Hyvinvointi on itseisarvo, jolle ei ole kovin mielekästä laskea hintalappua. Silti se kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä. Työhyvinvointia ei voi erottaa kokonaishyvinvoinnista, kuten ei työtäkään voi täysin erottaa muusta elämästä. Työpaikan perheystävällisyys vaikuttaa hyvinvointiin, sillä työntekijä voi paremmin, kun työn ja perheen yhteensovittaminen sujuu.

Voisiko siis sanoa, että perheystävällisyys on (työ)hyvinvointia? Mielestäni voi. Entä voiko ja kannattaako perheystävällisyydelle laskea hintalappua? Ehdottomasti.

Selvitimme Fambitionissa, onko työpaikan perheystävällisyyden taloudellisuutta tutkittu. Olihan sitä, mutta hyvin vähän. Barbosan ym. tutkimuksessa(1) kävi ilmi, että perhemyönteisesti johdetut yritykset ovat kannattavampia ja tuottavampia kuin muut yritykset. Meitä se ei yllättänyt. Näissä työpaikoissa työntekijät sitoutuvat työnantajaansa ja vaihtuvuus on vähäisempää. Myös sairauskulut ja poissaolot vähenevät.

Tutkimuksessa selvisi, että perheystävällisyyteen sijoitetulle pääomalle todettiin jopa 168 prosentin tuotto. 168 prosenttia! Se on yllättävän iso luku, jonka luulisi kiinnostavan perheystävällisiä käytäntöjä harkittaessa ketä tahansa.

Meidän intohimomme Fambitionissa on tehdä suomalaisesta työelämästä perheystävällisempää, ja samalla parantaa niin työpaikkojen kannattavuutta kuin työntekijöiden hyvinvointia. Osallistumme Work goes happy -työhyvinvointimessuille 15.3.2018 yhdessä Mothers in Business MiB ry:n kanssa.

Esittelemme B2-osastolla sijaitsevalla ständillämme FAM Akatemia -hankkeen(2) tuloksia:

  • painotuoreet keskustelukortit, joilla helpotetaan perhevapaisiin ja sieltä töihin palaamiseen liittyviä keskusteluja työpaikalla,
  • pamfletit työntekijälle ja työnantajalle, sekä
  • osaajien sitouttamisesta kertovan oppaamme (jossa on tämän kirjoituksen alussa esitelty nosto perheystävällisen johtamisen lisäksi muutakin mielenkiintoista asiaa!).

Nähdään WGH:n iloisissa tunnelmissa!

PS. Ehdotuksestamme WGH järjesti vaunuparkin niille, jotka saapuvat pienten lasten kanssa. Aika konkreettinen teko perheystävällisyyden eteen, eikö vain?

 

(1) Barbosa ym. Return on Investment of a Work-Family Intervention: Evidence From the Work, Family, and Health Network. J Occupational Environ Med. 2015; 57 (9), s. 943–51.

(2) FAM Akatemia on Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön tukema hankekokonaisuus, jonka tavoitteena on ollut luoda uutta jaettavaa tietoa tukemaan työn ja perheen yhteensovittamista sekä kehittää yhteistyömalli perheellisten työntekijöiden työhön paluun sujuvoittamiseksi.

 

Kirjoittanut Laura Rönnholm, Fambitionin markkinointistrategi. Lauran hyvinvointia parantaa se, että hän saa tehdä työkseen sitä mistä tykkää – huippuporukassa.